Domowe sposoby na przeziębienie i inne kłopoty

Domowe sposoby na przeziębienie i inne kłopoty

Jak sobie radzić, gdy wokół wszyscy kaszlą, a za oknem szaro?

 

Poduszeczki wypełnione ziarnami rzepaku są znanym od wielu lat, tradycyjnym domowym sposobem na rozgrzewające okłady – u dzieci świetnie sprawdzają się zwłaszcza w walce z infekcjami zatok oraz w bólach brzuszka. Można także wypróbować ich kojące działanie w przypadku kolek u niemowląt, wtedy trzeba jednak zwrócić szczególną uwagę na to, by okład nie był zbyt ciepły.
Dzięki wysokiej zawartości tłuszczu ziarna rzepaku długo utrzymują temperaturę (dlatego są lepsze od równie popularnej soli lub pestek wiśni), a ich niemal idealnie okrągły kształt i niewielkie rozmiary sprawiają, że wypełniona nimi poduszeczka dokładnie przylega do ciała.

idealnie okragle zairenka rzepaku
Co ciekawe, poduszeczki wypełnione ziarnami rzepaku nadają się też do robienia zimnych okładów! Schłodzoną w lodówce lub zamrażalniku poduszeczkę przykłada się na stłuczenia, siniaki, lekkie oparzenia i opuchliznę wywołaną ukąszeniem owadów.

Rzepakowa poduszeczka przyda się również rodzicom – zimna pomoże walczyć z migreną, a rozgrzana – ukoi bóle pleców i stawów, ma również działanie odprężające.
Gorąca poduszka zastąpi lubiący cieknąć termofor. Nagrzejemy nią pościel dla niemowlęcia, które bardzo nie lubi, gdy z ciepłych ramion rodziców usiłuje się je przełożyć do zimnego łóżeczka.

wyjmij poduszeczke

Poduszeczki możemy nagrzać w piekarniku lub kuchence mikrofalowej. Pamiętajmy tylko, by właściwą (białą) poduszkę wyjąć z kolorowej powłoczki!
Kuchenkę mikrofalową nastawiamy na 500 Watt i wkładamy poduszkę na 1 minutę. Po upływie tego czasu należy sprawdzić ręką, czy poduszka jest wystarczająco ciepła. Jeśli nie – potrzymajmy ją w kuchence jeszcze 0,5 minuty.
To bardzo ważne, by nie pozostawiać poduszki podgrzewanej w kuchence mikrofalowej bez nadzoru.

Piekarnik elektryczny lub gazowy nagrzewamy do temperatury 100˚C i wyłączamy. Dopiero wtedy układamy poduszkę na kratce i trzymamy ją tam 10 do 15 min.
Zimne okłady robimy z poduszki, która chłodziła się z zamrażalniku ok. 1 h. Przed włożeniem do komory chłodniczej poduszkę należy zawinąć w czystą torebkę foliową.

No Comments

Post A Comment